Organisatie

De stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs (SWVZHW) bestaat uit 16 schoolbesturen met ruim 55 scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs. Samen zijn wij verantwoordelijk voor het aanbieden van een passende onderwijsplaats voor 38.000 leerlingen in onze regio: Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk.

Bestuur

De taken en bevoegdheden van het samenwerkingsverband zijn belegd bij:

a. de directeur-bestuurder – mw R. Hogenkamp (Roos);
b. een onafhankelijke Raad van Toezicht (RvT).

 

Daarnaast zijn de 16 schoolbesturen in onze regio vertegenwoordigd binnen ons samenwerkingsverband in de Raad van Aangesloten Schoolbesturen (RAS).

In de statuten staat beschreven wat de taken en bevoegdheden zijn van deze gremia.


Raad van Toezicht

De RvT is het intern toezichthoudende orgaan van de stichting en bestaat uit vijf onafhankelijke leden, waarvan één op voordracht van de ondersteuningsplanraad.

 

De RvT bestaat uit de volgende leden:

Dhr. L. Oomen (Loek) – voorzitter

Mw. P. Dijkstra (Pascalle) – voorgedragen door ondersteuningsplanraad (OPR)

Dhr H. van Asseldonk (Hein)

Mw. G. Kramer-Zeroual (Gyzlene)
Dhr. G. Wigmans (Gerben)

 

Centrale dienst

De personeelsleden van de centrale dienst zorgen voor de dagelijkse uitvoering van de taken van het samenwerkingsverband.

 

Schoolondersteuningsteam (SOT)/Consulenten

Alle scholen die zijn ondergebracht bij het samenwerkingsverband hebben een vaste schoolondersteuner/consulent. Zij ondersteunen en adviseren de scholen bij de vormgeving van passend onderwijs.

 

BOVO

De overstap van leerlingen van het basisonderwijs (po) naar het voortgezet onderwijs (vo) verloopt in de regio Haaglanden volgens de BOVO-procedure.

 

BOVO werkt aan de ambitie om voor ieder kind een passende plek te vinden, waarbij gestreefd wordt naar eerlijke kansen door een transparant en zorgvuldig proces waarin de overstap naar het vo voor alle betrokkenen zo vloeiend mogelijk verloopt.

 

Alle scholen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk nemen deel aan deze werkwijze en houden zich aan de gemaakte afspraken.

 

Meer informatie is te lezen op de ouderwebsite van BOVO. En voor scholen in de regio op de online werkomgeving.

 

COMMISSIE VAN DESKUNDIGEN (CvD)

Voor leerlingen met een dusdanige structurele, intensieve en specifieke ondersteuningsbehoefte kan plaatsing binnen het voortgezet speciaal onderwijs (vso) geïndiceerd zijn als blijkt dat de ondersteuningsbehoeften de mogelijkheden van het regulier voortgezet onderwijs (vo) binnen de geboden basis- en extra ondersteuning overstijgt.

 

Voor plaatsing binnen het vso dient een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aangevraagd te worden bij het samenwerkingsverband door het bevoegd gezag van de school waar de leerling is ingeschreven of is aangemeld.

 

De commissie van deskundigen beoordeelt of een leerling toelaatbaar is tot het voortgezet speciaal onderwijs (so cluster 3 en 4) en adviseert de directeur-bestuurder over de afgifte van een TLV. Tevens beoordeelt de commissie van deskundigen de aanvragen voor een extra ondersteuningsarrangement (LWOO en maatwerkplusarrangement in het vso). Meer informatie over de commissie van deskundigen, het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring of maatwerkplus arrangement vindt u hier.

 

Medezeggenschapsraad

Het personeel van het samenwerkingsverband wordt vertegenwoordigd in een medezeggenschapsraad (MR).

Zowel het stafbureau als BOVO Haaglanden en de bovenschoolse voorziening (OPDC)  zijn vertegenwoordigd in de MR.

 

De MR komt ongeveer acht keer per jaar bijeen en bespreekt in zijn vergadering zaken die betrekking hebben op het personeel van het SWV.

Denk hierbij aan financiële onderwerpen, regelingen omtrent beleid en arbeidsomstandigheden.

Gesprekspartner is de directeur van het SWV, als gemandateerde van het bestuur.

 

De vergaderingen van de MR zijn openbaar. De achterban wordt geïnformeerd door middel van notulen en nieuwsbrieven.

 

Meer informatie over de bevoegdheden van de MR is te vinden in het Medezeggenschapsreglement en de statuten.

 

Contact: mr@swvzhw.nl

Reglement medezeggenschapsraad

 

Ondersteuningsplanraad (OPR)

Volgens de wet passend onderwijs heeft de OPR de taak om eens in de vier jaar instemming te geven aan het ondersteuningsplan. Tevens monitoren zijn de voortgang in de tussenliggende jaren.

Statuten MR en OPR

 

De OPR bestaat uit totaal 16 leden. Op dit moment hebben we een aantal vacatures.

Vacatures OPR