Hoe werk ik goed samen met school?

Jij kent je kind goed, je weet hoe het thuis gaat. De school ziet hoe het daar gaat. Bespreek met elkaar wat je kunt doen. Hier vind je het antwoord op vragen.

 

1. Hoe werk ik goed samen met school?

2. Hoe praat ik met school over zorgen over mijn kind?

3. Hoe bereid ik mij voor op een gesprek met school?

1. Hoe werk ik goed samen met school?

Jij kent je kind goed. Je weet hoe het thuis gaat. En wat je kind nodig heeft. De school ziet alleen hoe het op school gaat. Bespreek dus met de school wat zij kunnen doen en wat jij kunt doen.

 

In de schoolgids en in het schoolondersteuningsprofiel (sop) staat welke hulp de school kan geven. En wat jij eventueel kunt doen om de school te helpen.

 

Tip: zorg ervoor dat afspraken op papier staan. En spreek duidelijk af wanneer jullie weer een volgend gesprek hebben, om te kijken hoe het gaat.

 

Lees meer bij de vraag Wat is een schoolondersteuningsprofiel (sop)?.

2. Hoe praat ik met school over zorgen over mijn kind?

Denk je dat je kind extra hulp nodig heeft? Maak je je zorgen? Bespreek dit dan met de mentor van je kind. Of bespreek het met de coördinator passend onderwijs (copa). Je kunt een afspraak maken om je zorgen te bespreken. Vertel dan alvast kort waarover je wil praten.

 

Tijdens het gesprek vertel je meer. Je krijgt dan ook informatie van de mentor van je kind en/of de docenten, zorg­ en ondersteuningscoördinator. Hoe zien zij hoe het met je kind gaat?

 

Jongeren weten vaak zelf ook goed wat er aan de hand is. En wat ze nodig hebben. Praat daarom ook met je kind. En laat je kind ook bij het gesprek met school zijn als hij of zij dat wil. Je kind heeft het recht om mee te praten.

 

Vanaf 16 jaar heeft je kind recht op privacy. Je kind moet er vanaf dan mee instemmen dat de informatie uit het leerlingdossier wordt gedeeld met jou als ouder.

 

Lees meer bij de vraag Wie houdt zich op school bezig met extra hulp en passend onderwijs?.

3. Hoe bereid ik mij voor op een gesprek met school?

Nodigt de school je uit voor een gesprek? Dan kun je een aantal vragen stellen, zoals:

  • Wat is het doel van het gesprek?
  • Welke punten willen ze bespreken?
  • Wie is er nog meer bij het gesprek?

 

Bedenk vóór het gesprek goed wat je zelf wil bespreken. Waar je je zorgen over maakt (met voorbeelden) en wat juist goed gaat. Het is handig om dit voor jezelf op te schrijven. Bespreek dit ook met je kind.

 

Je mag altijd iemand die je vertrouwt meenemen naar het gesprek. Dit kan de andere ouder zijn - of iemand anders die je kind goed kent. Of een hulpverlener. Maak tijdens het gesprek altijd afspraken over wat er gebeurt na het gesprek:

 

 Wie gaat wat doen?

  • Wanneer is er weer een overleg?
  • Hoe ga je als ouder en school goed samenwerken?

 

Tip: vraag of de school een verslag van het gesprek wil e-mailen of sturen. Daarin staan ook de afspraken die je met school hebt gemaakt. Je kunt zelf ook aantekeningen maken over de afspraken.